вторник, 13 февруари 2018 г.

Стоян М. Борджуков

1882 - 1974
Това е военната книжка на Ст. М. Борджуков. Участник във войните от началото на 20 век, като санитар. Негови военни снимки вече са публикувани тук и тук. Интересно е, че във военната книжка е посочена погрешна година на раждане, за разлика от майсторското му свидетелство.
Освен това, от книжката липсват и страници 7,8,9 10, които са средните два листа. Какво ли е пишело там?!

Кратко извлечение от законите за наказанията на запасните войници

 1) Запасен войник, който промени своето местожителство и не заяви за това на надлежните общински управления, се глобява от 2 до 20 лева. (Чл. 115 от "закона за носене на военните тегоби".)

 2) За неявяване на лична проверка, запасният войник се глобява от 2 до 50 лева. (Чл. 128 от "закона за носене на военните тегоби".)


3) Запасен войник, който не се яви на запасният сбор, се наказва, като за побег в мирно време.
(Статия 161 от "военно наказателния закон".)

4) Всеки запасен войник трябва да знае от мирно време в коя войскова част е назначен в случай на мобилизация. Това назначение той узнава от общинското управление.

5) Запасният войник е длъжен във време на мобилизация да тръгне за частта си 24 часа, след обявлението на мобилизацията. Който се яви в частта си по-късно от 24 часа (до три денонощия) се наказва дисциплинарно, а който окъснее на повече време се наказва по съд, като беглец във военно време (Чл. 172 от "закона за устройството на въоръжените сили" и ст. 161 от "военно наказателния закон".)
МНЗ_0002117

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря предварително за съдействието.
Коментарът ви ще стане видим под публикацията, след като го прочета и това може да отнеме няолко дни!
Стела